Maaibeheer

HTBo

Voor elke boom in Huis, Tuin

of Bos de juiste verzorging en beheer

Maaibeheer is hot. Het is een ecologische manier om de natuur zijn eigen ding te laten doen en dit in symbiose met de mens.

 

Het wordt al lang toegepast in grotere bossen; door een grasvlakte te beheren krijg je graasplaatsen voor groter wild. Bijkomend krijg je op termijn meer inlandse grassen en bloemen waardoor de ecologische waarde enorm toeneemt.

 

Bij maaibeheer wordt er één- tweemaal per jaar gemaaid, in de late lente en in de late zomer. Deze maaimomenten hangen af van het bloeimoment van de planten en grassen.

 

Maaibeheer kan je ook in je tuin doen, het inzaaien van een bloemenweidemengsel geeft zeer snel een mooi resultaat. Na enkele jaren zie je dat de flora zich aanpast aan je bodemtype.

 

 

Doel is wel dat je de maaimomenten strikt toepast. En daar wringt soms het schoentje. Maaien met de zeis vergt de nodige oefening en niet iedereen beschikt over apparatuur om machinaal te maaien of heeft net op dat moment tijd en zin om te maaien.

 

Maaibeheer wordt door ons zowel machinaal als manueel uitgevoerd, afhankelijk van het terrein en de wensen. Heb je dergelijke werken en geef je ze liever uit? Geef gerust een seintje.

 

Naast maaien dient er ook soms gefreesd te worden; je moestuin, grasland, na bouw-of verbouwwerken. Ook dit behoort tot de mogelijkheden.