Boomgaard

    

                        HTBo 

             Voor elke boom in Huis, Tuin

of Bos de juiste verzorging  en  beheer


Hoogstamboomgaarden zijn een cultureel erfgoed in onze streek. Ze leveren ons bovendien lekker en gezond biologisch fruit. Uit het vuistje, gestoofd, in een bereiding maar ook geperst tot heerlijk biologisch sap.


Hulp nodig met het beheer of wil je zelf starten met een hoogstam boomgaard?


Erkend door het Ministerie van Land-en Tuinbouw is je boomgaard bij mij in goede handen. Volgende werken kunnen uitgevoerd worden;Aanplant

Vormsnoei

Vruchthoutsnoei

Onderhoudsnoei en sleunen

Verjongingssnoei en behoudsnoei

Maaibeheer

Heb je zelf ook een appelboom staan en veel appelen elk jaar? Waarom ze niet samen persen met anderen tot een heerlijk biologisch appelsap? Hoe meer soorten er worden gebruikt, hoe rijker en voller de smaak. Je kan er dus enkel wel bij varen. Om praktische redenen enkel vanf 50 kg.
Ik werk al enkele jaren samen met Fructus, toch wel de betere in het persen en filteren van je eigen vruchtensap. Wil je zelf laten persen, dit kan vanaf nu in Bunsbeek, dus niet meer in Neerlanden.

Het beheer van hoogstamboomgaarden gebeurt enkel op biologische basis. Met de juiste keuze van plantgoed kom je al een heel eind, neem daar goed en regelmatig onderhoud bij en je hebt een prachtige boomgaard. Zijn er toch nog enkele problemen, dan worden die met biologische middelen aangepakt. 

Aanplant

Voor een boom kan verzorgd worden, dient hij eerst aangeplant. Dat doe je niet door hem zomaar de grond in te duwen.

Wil je een mooie, structureel gezonde boom, dan dient de aanplant zorgvuldig en doordacht te gebeuren.


Er wordt dan ook eerst begonnen met een standplaats en bodemonderzoek. En vooral; wat verlangt U van een boom?Aanplanten:

- standplaatsonderzoek

- bodemanalyse

- wat verwacht U van de boom?

- standplaatsvoorbereiding

- plantgoed keuring en levering

- planten van de boom

- al dan niet het plaatsen van een ondersteuning / afbakening

- jaarlijkse opvolging

Standplaatsverbetering

Wat U boven de grond ziet, is maar een deel van de boom. Er zit haast evenveel onder als boven de grond. 

Daarom is de bodem zeer belangrijk. Een boom in een slechte bodem, zal het moeilijk hebben en het pleit wellicht verliezen.


Soms verandert er iets aan de standplaats waardoor de boom achteruit gaat of zelfs afsterft.

Wij helpen U graag om de bodem te herstellen en de boom te vrijwaren van verdere problemen.


Indien U werken plant in de buurt van bomen, geef gerust een seintje; goede voorbereidingen zijn goedkoper dan achteraf de schade trachten te herstellen.


Verzorging

Plantsnoei:

Afhankelijk van het doel wordt de boom bij het planten gesnoeid; dit voor een goede kruinstructuur en voor een goede spreiding van de gesteltakken.


Jeugd- of vormsnoei:

Is nodig voor het bekomen van een stevige boomstructuur die goed verankerd is. Dit is de basis voor deze prachtige brok natuur ! Het zorgt er ook voor dat uw boom die mooie natuurlijke vorm kan ontwikkelen.


Vruchtsnoei:

Hoogstamfruitbomen, halfstam of laagstam in de tuin? Ik help U graag op weg om de boom goed te verzorgen.


Vormsnoei:

Knotbomen, geleide bomen, hakhoutbeheer, allemaal heel mooi maar ze dienen op tijd gesnoeid. Stel dit niet uit, de problemen en kostprijs nemen alleen maar toe bij achterstallige snoei.

Zorgt uw boom voor hinder bij buren, over de straat, elektriciteitskabels; wij lossen dit op en zorgen voor een natuurlijk evenwicht van uw boom.


Onderhoudssnoei:

Om de paar jaar wordt de boom best eens nagekeken; gevaarlijke situaties worden beoordeeld en indien nodig behandeld, dode takken worden uit de kruin gehaald, de kruin wordt opengesteld indien nodig.


Ziekte of schimmels:

Takkensterfte, bladverkleuring of -verlies? We komen graag langs om U het nodige advies te geven.


Kroonverankering:

Plakoksels of een gevaarlijke situatie; met kroonverankering kan het gevaar afgeweerd worden en kan de boom behouden blijven. Deze worden deskundig aangebracht en dienen regelmatig nagekeken.


Veteraanbomen:

U kent ze wel, prachtige oude knoestige bomen, soms zelfs helemaal hol. Dit zijn de juweeltjes, één brok geschiedenis in uw tuin, ze bieden een enorme biodiversiteit en zijn absoluut de moeite waard om te bewaren ! Ze worden gemerkt en in de nationale database bewaard. Veteraanbomen dienen doordacht benaderd en behandeld te worden.


Hagen en houtkanten:

Bij de correcte keuze kunnen hagen en houtkanten U een prachtig biotoop geven voor inheemse vogels en insecten. Vele tuinliefhebbers hebben de vele voordelen reeds mogen ontdekken. Wenst U ook een natuurlijk afscherming van uw tuin, geef ons gerust een seintje, wij helpen U bij de aanplant en het onderhoud.


Maaibeheer

Maaibeheer is hot. Het is een ecologische manier om de natuur zijn eigen ding te laten doen en dit in symbiose met de mens.


Ook het maaibeheer wordt door ons deskundig uitgevoerd. Op de juiste stijdstippen uitgevoerd, geeft dit een prachtig resultaat en verhoogt de biologische verscheidenheid, en laat juist die verscheidenheid de sleutel zijn voor een gezonde boomgaard.


Het wordt al lang toegepast in grotere bossen; door een grasvlakte te beheren krijg je graasplaatsen voor groter wild. Bijkomend krijg je op termijn meer inlandse grassen en bloemen waardoor de ecologische waarde enorm toeneemt.


Bij maaibeheer wordt er één- tweemaal per jaar gemaaid, in de late lente en in de late zomer. Deze maaimomenten hangen af van het bloeimoment van de planten en grassen.


Maaibeheer kan je ook in je tuin doen, het inzaaien van een bloemenweidemengsel geeft zeer snel een mooi resultaat. Na enkele jaren zie je dat de flora zich aanpast aan je bodemtype.


Afhankelijk van je aantal en tijdstip van de maaimomenten krijg je andere vegetatie. Ben je niet handig met zeis en sikkel of heb je gewoon geen maaigereedschap, ik voer het zowel machinaal als manueel uit, afhankelijk van het terrein en de wensen. Heb je dergelijke werken en geef je ze liever uit? Geef gerust een seintje.


Naast maaien dient er ook soms gefreesd te worden; je moestuin, grasland, na bouw-of verbouwwerken. Ook dit behoort tot de mogelijkheden.